Kako da u katastrofama zaštitimo sebe, bližnje i zajednicu?

31. oktobar 2023.

Odgovor na pitanje iz naslova je – znanjem, veštinama i saradnjom na sva tri pomenuta nivoa: ličnom, grupnom i društvenom. Upravo to je tema projekta koji FENOMENA sprovodi u 14 opština i gradova u Slivu Zapadne Morave. To je deo regionalnog projekta SMART Balkan, a finansijsku podršku pruža Kraljevina Norveška

Obuka “Rad sa mladima na smanjenju rizika od katastrofa, sa osvrtom na ekologiju i rodnu ravnopravnost” - Kopaonik 10-12. oktobar 2023.

Kako je ljudska civilizacija tehnološki napredovala, tako je ostavljala sve više ožiljaka na telu prirode. Priroda mnogo prašta, ali ne baš sve. Čovečanstvo je od nastanka doživljavalo i preživljavalo prirodne katastrofe, reći će neko. Život je i nastao tek kada se Zemlja dovoljno ohladila zahvaljujući vulkanima, tu su stalno poplave, prirodni požari... oduvek je svega toga bilo.

Poplave u Grdici, prigradskom naselju Kraljeva, 2014. godina - foto Portal Krug.rs

Pa da li smo onda u pravu ako nam se čini da danas više izloženi riziku od katastrofa nego ranije? Verovatno imamo pravo. Jer sa bezobzirnim zahuktavanjem razvoja tehnologije sve su dublji ožiljci koje Čovek ostavlja na telu prirode, pa ona sve žešće odgovara. Osim toga, sve su češće i opasnije same tehnološke katastrofe – izlio se butan ovde, iscureo uranijum tamo, zapalile se deponije, eksplodirala fabrika municije...

Šta raditi i u jednoj i u drugoj situaciji, i u prirodnoj i u antropogenoj katastrofi, znamo li? Znaju li naši mladi ljudi kako da zaštite sebe i bližnje? Šta je institucionalni odgovor države, a šta društvenih činilaca, kao što su npr. škole i društvene organizacije? Koja se institucija u našoj lokalnoj zajednici bavi ovim rizicima i našom zaštitom? Zašto katastrofe više pogađaju decu, omladinu i žene, nego muškarce?

Poplave u Grdici 2014. - foto Portal Krug.rs

Na ova i još mnoga pitanja odgovor dobijaju učesnici na projektu „Povećanje spremnosti i učešća organizacija građanskog društva i mladih u smanjivanju rizika od katastrofa u Srbiji”. Projekat tokom ove i naredne godine sprovodi Udruženje FENOMENA, a u okviru regionalnom programa SMART Balkans i uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške. Projekat se sprovodi na teritoriji Sliva Zapadne Morave, jer već nekoliko godina lokalne samouprave koje pripadaju ovom području sarađuju na polju civilne zaštite.

OBUKA ZA NEVLADIN SEKTOR

FENOMENA je na ovom projektu okuplja tri ciljne grupe - važne činioce u zaštiti od katastrofa: učenike srednjih škola, organizacije građanskog društva (OGD) i odeljenja za civilnu zaštitu (OCZ) pri lokalnim samoupravama. Sredinom oktobra na Kopaoniku je održana trodnevna obuka za trenere i trenerice iz OGD-a na temu „Rad sa mladima na smanjenju rizika od katastrofa, sa osvrtom na ekologiju i rodnu ravnopravnost“. Predstavnici nevladinog sektora koji su aktivni na području Sliva Zapadne Morave stekli su veštine vođenja radionica sa srednjoškolcima, koje će sprovesti u narednoj fazi projekta.

Obuka “Rad sa mladima na smanjenju rizika od katastrofa, sa osvrtom na ekologiju i rodnu ravnopravnost” - Kopaonik 10-12. oktobar 2023.

Neke od tema bile su: - koja je razlika između prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa, kako se radi procena rizika od katastrofa, kako razumeti rodni aspekt pri elementarnim nepogodama i klimatskim promenama, kako mladi razumeju vanredne i krizne situacije, kako je najbolje uključiti mlade u proces smanjenja rizika od katastrofa... Obuku su vodili eminentni treneri: dr Vladimir Cvetković – profesor na Fakultetu za bezbednosti u Beograd i predsednik Naučno-stručnog društva za upravljanje rizicima u vanrednim situacijamau, Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite Grada Kraljeva,  dipl. inženjer za rudarstvo i geologiju i čovek bogatog iskustva u oblasti procene rizika, civilne zaštite i saradnje sa međunarodnim stručnim organizacijama u ovoj oblasti; Biljana Maletin – stručnjakinja za rodnu ravnopravnost; Marsela Eshenazi Milutinović i Aleksandra Jovankin Aleksić – stručnjakinje za radioničarski rad sa mladima; Milica Raković – studentkinja Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu i saradnica Fenomene.

U FOKUSU PROJEKTA SU SREDNJOŠKOLCI

Od brojnih aktivnosti predviđenih projektom „Povećanje spremnosti i učešća organizacija građanskog društva i mladih u smanjivanju rizika od katastrofa u Srbiji” izdvajamo:

  • U toku je istraživanje o kapacitetima srednjih škola i odeljenja za civilnu zaštitu u lokalnim samoupravama na području sliva Zapadne Morave za sprečavanje rizika od katastrofa u skladu sa zakonom;

  • Za tri srednje škole biće izrađena planska dokumenta za smanjenje rizika od katastrofa. Jedna škola će dobiti signalizaciju i opremu za evakuaciju i u njoj će biti izvedena vežba evakuacije prema pravilima civilne zaštite;

  • Tri organizacije građanskog društva održaće radionice za najmanje 60 srednjoškolaca;

  • Namotivisaniji srednjoškolci imaće priliku da učestvuju na kampu za mlade na kome će učiti veštine javnog zagovaranja za kulturu bezbednog društva, kao i vođenja kampanja na društvenim mrežama.

Uz podizanje kapaciteta i unapređenje saradnje lokalnih samouprava i OGD-a, obuka mladih o značaju civilne zaštite, ekološkim i rodnim aspektima spasavanja i pomoći u katastrofama – u fokus je aktuelnog projekta. Mladi će dobiti osnove znanja o smirenom i bezopasnom reagovanju u slučajevima katastrofa.

Udruženje FENOMENA od 2015. godine sprovodi obuke za samozaštitu i pomoć drugima u slučajevima prirodnih ili antropogenih nepogoda.

Previous
Previous

U Srbiji ubijeno 27 žena u 2023: Šta naša država MORA da učini?

Next
Next

Fenomena na AKTivaciji u Pančevu