Zahtevamo hitnu i ozbilju reakciju države na eskalaciju femicida!

13. maj 2023.

“Od početka godine ubijeno je 17 žena! Naši apeli da nosioci vlasti i državni organi postanu svesni ozbiljnosti femicida kao jednog od akutnih bezbednosnih problema u Srbiji – ostaju bez odjeka. Zahtevamo hitnu, ozbiljnu i odgovornu reakciju države”, navodi Mreža Žene protiv nasilja

(Foto: Ana Batrićević /Novinarke protiv nasilja)

U senci masovnih ubistava u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu ubijene su još tri žene, za samo sedam dana. Od 3. do 10. maja života su lišene žene u Staroj Pazovi, Ćićevcu i Novom sadu, od njih su dve ubijene vatrenim oružjem, a jedna prebijena do smrti.

Za 19 sedmica u 2023. godini u porodičnom i partnerskom nasilju je ubijeno 17 žena! Jedna od njih je bila dvogodišnja devojčica, a jedna adolescentkinja - navodi u saopštenju Mreža Žene protiv nasilja, koja okuplja oko 30 ženskih organizacija i čija je članiica i Fenomena

Naši apeli da nosioci vlasti i državni organi postanu svesni ozbiljnosti femicida kao jednog od akutnih bezbednosnih problema u Srbiji – ostaju bez odjeka. Trideset odsto svih ubistava u Srbiji čine ubistva žena u porodično-partnerskom nasilju! Državi to još nije dovoljno da reaguje ozbiljno.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stručna javnost ocenila kao kvalitetan, ostaje mrtvo slovo na papiru – što zbog nedoslednog sprovođenja, što zbog toga što nisu obezbeđeni materijalni i kadrovski kapaciteti koji bi ga pratili.

Podsećamo da prema evropskim standardima Srbiji nedostaje dve trećine mesta u sigurnim kućama.

Opšti apeli ženama da prijavljuju nasilnika i da napuste nasilnu vezu u nekim slučajevima se pokazuju i po život opasnim, jer sistem nije u stanju da zaštiti ženu kad prijavi ili ode. Poslednji takav primer je ubistvo žene u Novom Sadu – život joj je oduzela osoba koja je imala zabranu prilaska i od koje je prethodno oduzeto više primeraka oružja. Setimo se i žene iz Pirota koju je u martu ubio muškarac osuđivan za progranjanje, sa više prijava za nasilje i posle toga, a koji ni dana nije proveo u pritvoru.

Našim zahtevima da država Srbija:

  • Uspostavi centralnu evidenciju podataka o nasilju nad ženama i posebno o femicidu;

  • Formira radno telo koje će obavljati dubinsku analizu podataka i karakterističnih slučajeva, i koje će činiti i predstavnice ženskih organizacija i nezavisnih stručnjaka;

  • Da ovo telo sačini preporuke za izmenu propisa i protokola;

  • Da za sprovođenje zakona država pojača resurse institucija i nevladinih organizacija koje rade sa žrtvama partnerskog nasilja.

 priključujemo i zahtev Autonomnog ženskog centra

  •     Da Narodne Skuštine organizuje javno slušanje na kome će od nadležnih zatražiti izveštaje o postupanju u slučajevima femicida u kojima je pre ubistva bilo prijavljivano nasilje, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta.

 

Mreža žene protiv nasilja

 

Previous
Previous

Šta je potrebno da bi besplatna pravna pomoć bila dostupnija žrtvama nasilja – stavovi službenika lokanih samouprava

Next
Next

Alarmantno: U sigurnim kućama u Srbiji nema ni 30% potrebnih mesta!