Ko ima pravo na besplatnu pravnu pomoć? Kako ostvariti ovo pravo? Odgovori na najčešća pitanja...

30. mart 2023.g

„Ko pruža besplatnu pravnu pomoć, da li kao žrtva porodičnog nasilja imam pravo na ovu pomoć, da li bivši suprug može da mi odvede decu... preti mi bivši momak, imam li pravo na besplatnu pomoć?“ – koja su još pitanja uputile korisnice portala Pravneinformacijezazrtvenasilja čitajte u nastavku teksta

Poštovani, da li bih kao žrtva nasilja koja ostvaruje pravo na besplatnu pravnu pomoć za pokretanje postupka raspravljanja tekovine, snosila sudske troškove (takse, veštasčenja, neke druge troškove), tj. da li mi opština besplatno pruža samo sastavljanje tužbe i dopisa i zastupanja?

Ovo je jedno od pitanja koje je uputila jedna od korisnica portala Pravne informacije za žrtve nasilja, a odgovor možete pročitati ovde.

VRŠNJAČKO NASILJE: „Ja sam samohrana majka, ne radim nigde, dete mi ide u drugi razred srednje skole i svaki dan trpi nasilje. Mogu li da dobijem besplatnu pravni pomoć? Po kom osnovu se i u ovom slučaju može ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć pročitajte na ovde.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u primeni je već tri i po godine, ali veoma mali broj građana zna ko ima pravo na ovu uslugu, a još manji kako da je ostvari. U želji da poveća dostupnost besplatne pravne pomoći ženama koje su preživele rodno zasnovano nasilje, ali i svim građanima, udruženje Fenomena je pre sedam meseci pokrenulo sajt Pravne informacije za žrtve nasilja

Tu se nalaze odgovori na najčešća pitanja, a na ovom linku možete naći zakone koji regulišu oblast rodno zasnovanog nasilja. Na sajtu postoji i adresar sa kontakt telefonima i mejlovima službi nadležnih za pružanje besplatne pravne pomoći u 88 opština i gradova u Srbiji.

Sajt Pravne informacije za žrtve nasilja je do sada imao više hiljada korisnica/ka i nekoliko desetina hiljada poseta. Na sajtu postoji mogućnost da postavite pitanje. Preporučujemo vam da najpre pročitate odgovore na najčešća pitanja, pa ako niste razrešili dileme koje imate, onda postavite pitanje na koje će odgovoriti neko od pravnika sa kojima Fenomena sarađuje na ovom projektu.

Od pitanja koja su postavljale korisnice izdvajamo još nekoliko:

NASILJE OD BIVŠEG PARTNERA: Imam 21 godinu i trpim psihičko nasilje od svog bivšeg dečka. On je po našem raskidu veze počeo da mi po raznim ljudima poručuje da će mi se osvetiti za raskid. Htela sam da prijavim ovaj slučaj ali sam shvatila da ja nemam dokaz u smislu neke poruke koje mi je napisao. Kada me u prolazu sretne, pošto živimo u istom kraju, on mi preti. Kada sam rekla prijateljima rekli su mi da je to sve teško dokazivo ako nemam konkretan dokaz. Para za advokata nemam jer živim samo od svoje plate od 37.000 dinara, a čula sam da su advokati skupi. Ako bih tužila bivšeg dečka, da li znači da bih imala besplatnu pomoć vasih advokata? Odgovor pročitajte na ovom linku

MOŽE LI MI ODVESTI DETE: Otac mog deteta živi u inostranstvu. Nismo venčani i nismo nikad bili. Dete od rođenja živi samnom. Otac vrši psihičko nasilje i zanemaruje obaveze. Meni niko ne može da pomogne, a nemam novac za advokata. Ne znam sta da radim. Strah me.“ Odgovor našeg advokata je na ovom linku.

Ostala pitanja koja su postavile naš korisnice i odgovori nalaze se na ovom linku.

Na sajtu udruženja Fenomena u rubrici Vesti kroz veći broj tekstova, a u saradnji sa eminentnim stručnjakinjama – profesorkama, sutkinjama, advokaticama, aktivistkinjama - obradili smo problematiku sprovođenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, pa vam preporučujemo da pročitate i te tekstove.

Projekat „Povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći za žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje u Srbiji“  Fenomena sprovodi uz podršku UN Women, organizacije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Evropske unije. Kampanja se realizuje pod nazivom #ImašPravoNaPodršku

Previous
Previous

Alarmantno: U sigurnim kućama u Srbiji nema ni 30% potrebnih mesta!

Next
Next

Javni konkursi: Odliv budžetskog novca u fantomske organizacije